Blessures

Luister tijdig naar je lichaam


De sportmasseur heeft kennis van anatomie, fysiologie, veel voorkomende blessures/klachten en het toepassen van diverse technieken van massage.  Een goede masseur weet gevoelige plekken in de spieren feilloos te vinden. Deze spierknopen noemt men ook wel triggerpoints. Deze plekken veroorzaken vaak klachten. Afhankelijk van de spiergroep soms uitstralende pijn op andere plaatsen (bijvoorbeeld hoofdpijn). Als masseur heb ik kennis van spieren en de bijbehorende uitstralende pijnen die hierbij kunnen optreden. Triggerpoints zijn goed te behandelen!
De sportmasseur kan verder een rol spelen bij de terugkeer na een blessure. Massage is ook zinvol tijdens een trainingsvrije periode met als doel de algehele conditie van het bewegingsapparaat te verbeteren of in stand te houden.  Met een taping kun je de belastbaarheid tijdelijk vergroten. Neem contact op voor advies. 


Voorkomen is beter dan genezen

Lees meer over het voorkomen van blessures op voorkomblessures.nl.  Iedereen weet het maar toch: start met een goede warming up!  Voordat je gaat sporten, moeten je spieren, pezen en bloedsomloop even warmdraaien. Daarna zijn ze klaar om sportief te presteren. Zonder goede warming-up vraag je bijna om blessures. Helaas vormt een eenmaal ontstane blessure een vergroot risico op een herhaling hiervan. Voorkomen dus zodat je kunt blijven doen wat je leuk vind; sporten en bewegen!


Hersteltraining

Het liefst wil een sporter zo snel mogelijk zijn oude ritme weer oppakken. De trainingsrondjes lopen, meetrainen met de groep en deelnemen aan wedstrijden. 

Mentaal gezien is die drive goed, voor het lichaam niet altijd. 

De hersteltrainer begeleidt de sporter in een verantwoorde terugkeer naar zijn sport. Dat begint met een analyse via een aantal functietesten. Een verantwoorde opbouw van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Verder spelen coördinatieoefeningen hierin een belangrijke rol. 

Zelf heb ik via Start2move de cursus Hersteltrainer Voetbal gevolgd. Deze cursus is goedgekeurd door de KNVB maar ook de Atletiekunie. Een uitstekende aanvulling voor de sportmasseur die sporters beter wil begeleiden bij terugkeer naar de sport. 


Veel voorkomende blessures

Het is frustrerend om niet kunnen sporten door een blessure. Lees meer over veelvoorkomende blessures en wat je kunt doen om deze te verhelpen of hoe je ze de volgende keer kunt voorkomen.